середа, 28 лютого 2024 р.

Співпраця з ВПО у навчальних та виховних закладах

В рамках реалізації проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію» візит директора ГО «Одеський інститут соціальних технологій» Андрія Крупника та заступника директора Алли Орлової до міста Южне мав на меті налагодження партнерських стосунків з представниками місцевих органів влади та обговорення шляхів впровадження дорожньої карти проєкту.

Експерти ГО взяли участь у нараді керівників закладів освіти Южненської територіальної громади за попередньою домовленістю із заступником міського голови ‒ начальником управління освіти громади Оленою Баранецькою.

Андрій Крупник розповів освітянам про діяльність ГО «Одеський інститут соціальних технологій», спрямовану на допомогу та підтримку внутрішньо переміщених осіб з метою їх адаптації та інтеграції у нові громади, про напрями роботи Інституту, а саме про залучення ВПО до творчої діяльності у фотографічному, художньому, літературному кластерах.

Керівник організації наголосив на актуальності такого підходу загалом – адже в Южненській громаді проживає понад 5 тисяч переселенців, з яких майже 1 400 ‒ діти до 18 років.

Окремо учасників наради керівник проєкту ознайомив з результатами опитування представників ВПО Одещини, яке виявило проблеми з їх перебуванням у громадах, зокрема щодо відношення до дітей в навчально-виховних закладах.

З метою гармонійної адаптації ВПО у громаду керівникам навчальних закладів було запропоновано розглянути можливість посприяти входженню представників переселенців до складу батьківських комітетів тих шкільних, дошкільних та позашкільних закладів освіти, де навчаються діти переселенців.

На думку громадського експерта, така ініціатива дозволила б налагодити більш тісні контакти між місцевими мешканцями та ВПО і спільно вирішити деякі питання, що турбують переселенців і які були відображені в опитуванні.

Представники ОІСТ також звернулися з офіційним листом до Южненського міського голови з приводу такої ініціативи та запропонували розглянути питання щодо розроблення окремої міської програми (плану заходів) з комплексного вирішення у громаді проблем ВПО та можливість запровадження посади радника міського голови з питань ВПО (з числа самих переселенців).

«Застосування таких інструментів місцевої демократії як співпраця та громадська участь абсолютно співзвучно з основними положеннями Програми розвитку освіти Южненської міської ради на 2022-2024 роки», – наголосив Андрій Крупник, відзначивши ретельну підготовку документу, провідним принципом якої є партнерство – на основі співпраці з представниками влади, місцевого бізнесу, освітніх закладів та установ, організацій громадянського суспільства та інших зацікавлених сторін, що сприятиме забезпеченню взаємної довіри і спільної відповідальності.


Практичну реалізацію саме такої співпраці на основі партнерства, прозорості та відкритості й запропонували представники ОІСТ.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар