четвер, 8 лютого 2024 р.

Творчість, яка об’єднує, надихає, дарує надію

Знайомство з Южним, що розпочалося з екскурсії містом, продовжилося творчим майстер-класом в рамках образотворчого кластера й виставкою художніх напрацювань аматорів-переселенців.
Слід зазначити, що місцеві мешканці, які залишилися в місті та представники ВПО, які знайшли прихисток в Южному, не втрачають ентузіазму та продовжують щодня розвивати культурне життя у місті, збагачуючи його цікавими заходами та подіями.


Зокрема, у місті часто відбуваються цікаві концерти дитячої творчості, до участі в яких долучаються й діти з-поміж ВПО. Тут лунають українські народні та сучасні популярні пісні, декламуються вірші та відбуваються танцювальні виступи з латиноамериканськими та сучасними танцями.

Під час одного з візитів представники культурних установ міста запросили учасників проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію» на творчий захід до місцевого будинку культури.

Гості з задоволенням переглянули концерт та зустрічали кожного учасника гучними оплесками.


Однак і самі гості приїхали не з порожніми руками – ГО «ОІСТ» також вирішили урізноманітнити творче життя южненців та представників ВПО й організували цікавий захід у Палаці культури міста.

Вже традиційний художній майстер-клас для громад Одеської області, присвячений популяризації української культури та побуту символу української волі – козака Мамая, що не залишає байдужим жодного з його учасників провела художниця Стелла Мунтян.

Під час майстер-класу викладачка цікаво й змістовно розповідала про славний козацький рід, їх
звичаї, традиції, обереги, силу, мудрість, майстерність та звитяжні подвиги самих козаків.

Тож діти та дорослі завзято взялися за пензлі та почали створювати власні шедеври, з задоволенням слухаючи історичні розповіді відомої майстрині.

Серед южненців, які долучилися до заходу, були не лише переселенці, а й представники місцевої влади – зокрема, начальниця управління соціальної політики Наталя Монастирська та екс-керуюча справами виконкому Лариса Шегіда. Така подія не залишилася непоміченою в місті, містяни про неї дізналися з репортажу в місцевих новинах.





Після проведеного майстер-класу учасники охоче фотографувалися разом зі своїми полотнами на згадку. Також, домовилися про організацію наступних заходів, що будуть проведені ГО «ОІСТ» у місті Южному та виявили бажання доєднатися до участі в роботі творчих кластерів в Одесі.

Южненці мають на меті запровадити творчі кластери на базі своєї громади та приєднатися до участі у творчих виставках, що відбуваються у різних містах та селищах Одещини.

Про те, як внутрішні переселенці зустрічалися в Южному зі своїми земляками, які так само покинули власні домівки й знайшли прихисток в цьому місті та демонстрували їм свої творчі здобутки, читайте в наших наступних матеріалах.

Текст і фото Наталії Новак

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар