вівторок, 3 жовтня 2023 р.

Мальовничий Чорноморськ ‒ перлина у Чорного моря

Влітку команда проєкту неодноразово відвідувала Чорноморськ – там проводилися майстер-класи з живопису, відбувалися зустрічі з представниками місцевої влади, проходила урочиста виставка художніх та фоторобіт переселенців, присвячена Дню незалежності.

В одне з таких відвідувань працівниця сектору екології Чорноморського виконкому Тетяна Рябова провела екскурсію містом для гостей Чорноморська.


Сьогодні Чорноморськ відомий всьому світу як місто-порт, з якого навіть під загрозою ракетних обстрілів виходять судна з продовольчим вантажем – вкрай необхідним світові українським зерном. Місто живе й працює під звуки виючих сирен та вибухи збитих ворожих дронів.

А починалася його історія в середині 50-х років минулого століття, коли в 1949 році постановою радянської влади було затверджено план будівництва на правому березі гирла Сухого лиману суднобудівного заводу та прилеглого селища для робітників. Згодом Овідіопольський райвиконком виділив землі під будівництво промислового об'єкта та робочого містечка. Уже в 1952 році цей населений пункт отримав офіційну назву «Іллічівськ».

Фото
Пані Тетяна розповіла нам про те, що перші запущені в експлуатацію вантажні термінали
морського порту дали значний поштовх для швидкого та ефективного розвитку портового міста. Порт був і залишається головним об’єктом міста, навколо якого будується життя його мешканців.

Чорноморський морський торговельний порт до початку російського вторгнення – це величезний промисловий об'єкт, що активно розвивався та розширювався. Чорноморці люблять свій порт і пишаються ним. А в центральній міській бібліотеці імені І. Рядченка до 65-річчя заснування Морського торговельного порту оформлено інформаційний вернісаж «Наш порт ‒ наша історія».

Гостям з Маріуполя, Бахмуту, Херсонщини, Запоріжжя розповіли, що Чорноморськ ‒ це нова назва міста, яку воно отримало 18 лютого 2016 року. До цього воно називалося Іллічівськ, а історична ж назва місцевості — Бугові хутори. Довгий час припортове селище містом не називалося, такий статус воно отримало тільки в 1973 році.

У 20-ті роки нинішнього століття Чорноморськ визнано містом-курортом, тут почала активно розвиватися й туристична галузь.


Однак літо 2023 року не тішило туристів чистими пляжами, розвиненою інфраструктурою, охайними парками. Натомість вздовж берегової лінії, люди, які прогулюються набережною, бачать протитанкові їжаки, колючий дріт, захисні воєнні споруди.

При цьому чорноморські парки залишаються чистими, прибраними, в місті величезна кількість квіткових клумб з традиційними та екзотичними квітами, багато сучасних дитячих майданчиків, пестливих котів та собак. Попри воєнні будні, зелена територія міста залишається доглянутою й охайною. 
Адже місто завжди славилося своєю чистотою, чим і приваблювало численних туристів.
 

Під час екскурсії ми послухали історію про сенбернара, який чатував свого господаря біля
лікарні й залишився йому вірним до кінця. Зворушені цим, містяни вирішили спорудити пам’ятник вірній собаці, щоб залишити в пам’яті мешканців такий чуттєвий вчинок.

Ми прогулялися чудовим парком, що тягнеться вздовж пляжної зони, ще зовсім недавно такої популярної та людної. Приморський парк, лише ландшафтний дизайн його чого вартий, прикрашений розкішними пейзажами та скульптурами. У центрі міста знаходиться Молодіжний парк, в якому безліч цікавих постатей у камені та дереві.

У кінці набережної знаходиться колонада і сходи до моря, які спускаються вниз до пляжу і закінчуються просторим оглядовим майданчиком.

Подорож до цього аналогу одеських Потьомкінських сходів ‒ місцевої родзинки, ми здійснили вже у вересні.

Сходи були відкриті у 2014 році й буквально з початку будівництва дістали назву «копії Потьомкінських сходів». Візуально сходи дійсно мають схожість: розповідають, що будівельники з Чорноморська використовували креслення одеської пам’ятки. Єдина відмінність, окрім віку, – тут вони коротші (мають 155 ступенів, тоді як в Одесі – 192).

Гордість і візитна картка Чорноморська, як і будь-якого портового міста, ‒ Маяк. Його смугаста червоно-біла 19 метрова вежа видніється з будь-якої точки набережної. Він знаходиться на території порту, будівництво його розпочалося ще 1965-му, а закінчилося лише у 2005-му.

В Чорноморську є ще багато затишних, красивих, ошатних місць, що принесли місту заслужену славу комфортного й цікавого туристичного центру. Ми всі віримо, що після Перемоги місто ще більше розквітне й стане окрасою українського Півдня.


Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Фото Н. Новак, Л.Чалої, Л. Гордєєвої
Текст О. Нагорнюк, А. Крупник

Немає коментарів:

Дописати коментар