понеділок, 22 квітня 2024 р.

Одеські миттєвості весни очима Володимира Богатирьова: краєзнавча екскурсія

Краєзнавчий кластер, що діє в межах реалізації проєкту, відтепер має власних, фахових екскурсоводів.
Восени 2023 року за ініціативи та підтримки громадського діяча, історика, керівника туристичної агенції «Тудой-сюдой» Олександра Бабіча відкрилися курси гідів-екскурсоводів для вимушено переміщених осіб. Головною метою курсів організатори визначали передусім психологічну підтримку ВПО.


Різноманітною підтримкою ВПО в Одесі й регіоні переймається багато громадських об’єднань, маючи спільним завданням їх ефективну інтеграцію в нове середовище. Про це зазначив й Олександр Бабіч, підкресливши: «це процес адаптації для тих, хто був вимушений залишити свої домівки з-за окупації. Наша психологічна допомога: люди пізнають щось нове, починають цікавитися, все це відволікає від важких спогадів про війну».

Навчання тривало чотири місяці. На курси гідів-екскурсоводів записалися маріупольці, миколаївці, жителі Херсонської області. Серед слухачів курсів були й активні учасники творчих кластерів нашого проєкту – донеччанин Володимир Богатирьов, який знаходиться в Одесі ще з першої хвилі переселенців 2014 року та Анастасія Захарова, яка приїхала з Миколаєва.

Доцільно було саме «своїм» гідам запропонувати здійснити першу екскурсію для «своїх».

Прекрасний весняний суботній день – теплий, сонячний, серед квітучої зелені – обрали для прогулянки містом учасники проєкту.

Розпочалася екскурсія на Соборній площі з розповіді про її головні історичні пам’ятки й до розмови охоче долучалися одесити, доповнюючи її цікавими й маловідомими фактами.

Згодом учасники прогулянки перемістилися до одеського Пасажу –гордості одеситів та приваби
для туристів. «Місце, де зупинився час, кожна шибка дихає історією, а зі стін за перехожими пильно спостерігають статуї античних богинь. Пасаж пережив пожежу в минулому столітті, наразі потребує реставрації, однак війна поки що відкладає це», – розповідав Володимир Богатирьов.

У головній залі Пасажу просто під куполом проходили торги, куди прибували багаті міщани з усього півдня країни. Сьогодні призначення прекрасної архітектурної споруди залишається таким же – торговельні ряди, кав’ярні, відомий готель.

Саме тут знаходиться найменша вуличка Одеси, про існування якої більшість навіть не здогадувалися.

Екскурсія продовжилася центральними одеськими вулицями, кожна з яких має унікальні споруди та власну історію.

Цікавими особистими фактами доповнював розповідь Володимира Богатирьова керівник проєкту Андрій Крупник, звернувши увагу на невідомі широкому загалу деталі.








Під час екскурсії говорили про людей, які жили в Одесі й прославляли її, про перейменування вулиць – актуальну для міста проблему, про місця, які варто відвідувати та в яких вже встигли побувати учасники проєкту.


Закінчити двогодинну прогулянку вирішили в автентичному місці кримської кухні – ресторані «Хаджибей». Під час частування відбувалося спілкування – ділилися враженнями, згадували довоєнні події, коли ті ж самі чебуреки маріупольчани виготовляли самі й пригощалися на всьому південному шляху дорогою до Криму. Говорили про продовження проєкту, участь в новій громадській організації «Подолання».

Усі зі щирою вдячністю подякували гіду не лише за цікаву й пізнавальну прогулянку й за фіксацію на відео та фото найвизначніших миттєвостей екскурсії.

За одностайною думкою учасників, Володимир Богатирьов здав "залік" екскурсовода на "відмінно"!


Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар