понеділок, 7 серпня 2023 р.

Козак Мамай – енергетичний символ Перемоги (С. Мунтян)

Традиційне зображення українського народного героя Козака Мамая стало темою заняття малюнкового кластера в рамках нового проєкту, головними суб’єктами якого залишаються люди, що покинули рідні та звичні місця проживання.

Оскільки цільовою аудиторією проєкту обрано внутрішньо переміщених осіб, які наразі проживають в Одесі, Чорноморській та Южненській громадах області, перший візит командою проєкту було здійснено до Чорноморська.

Сталі творчо-робочі зв’язки представників ОІСТ з культурними інституціями Чорноморська зіграли в цьому процесі гарну й корисну роль. Оперативно вдалося домовитися про локацію для проведення заходу – нею стали приміщення Музею образотворчих мистецтв імені О. Білого та центральної міської бібліотеки імені І. Рядченка.

Керівниці цих закладів культури – Діана Ткаченко та Євгенія Лещенко радо зустріли команду проєкту й познайомили з учасниками майстер-класу. Старт нового проєкту, присвяченого переселенцям не оминув увагою і керівництво Чорноморської громади. До відкриття кластера долучилася помічниця міського голови Юлія Пакунова.

Завдяки активному відвідуванню бібліотеки переселенцями – дорослими й дітьми, на творче заняття вдалося запросити близько двадцяти охочих спробувати себе в живописі. До учасників доєдналися лідерки "вихованців" попереднього проєкту – Галина Бєлозерцева та Лідія Чала.

До слова, пані Ліда настільки блискуче освоїла поради майстрів-фотографів при відвідуванні фотографічного кластера, що наш матеріал супроводжують саме нею зроблені світлини.

Керівник проєкту Андрій Крупник привітав нових учасників живописного кластера,
познайомив їх з іншими представниками ОІСТ, які займаються реалізацією мети та завдань проєкту, і тепло представив викладачку майстер-класу – керівницю образотворчого кластера, викладачку Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К. Д. Ушинського, художницю Стеллу Мунтян.

Пані Стелла вже провела цілий ряд майстер-класів в межах попереднього проєкту, які завершилися феєричними виставками робіт переселенців. До того ж Чорноморськ – її рідне місто, і тут, за її словами, «працюється натхненно й піднесено» ‒ адже вдома, як відомо, і стіни допомагають. До того ж стіни музею прикрашали полотна відомих одеських художників, тож учасники ще й мали змогу познайомитися з їх творчістю. Серед картин – робота самої художниці й полотно заслужено привернуло увагу всіх присутніх.

Зображення козака Мамая зручно розташувалося на мольберті в якості моделі для малювання, а Стелла Дмитрівна запросила учасників в містичний світ прадавнього символу українського опору. Викладачка розповіла, що понад п’ять століть образ козака Мамая живе в українському мистецтві як спогад про героїчне минуле і символ вольниці.

Легендарна постать української культури зображується усюди – на картинах, стінах будинків,
скринях і навіть вуликах. Образ козака Мамая прикрашав прості сільські хати і дворянські хороми. Цього персонажу нема у фольклорі жодного слов’янського народу, а в нас він став героєм вертепу поруч із пастухами та воїнами.

В історії української культури особливе місце займає сюжет, що зображує запорозького козака, який сидить у степу під дубом, грає на бандурі та щось наспівує. На дубовій гілці висить герб, що вказує на лицарське походження козака. На картині зображено, що він готує їжу, але при цьому поряд із ним – зброя і бойовий товариш – кінь. Козак перебуває на передовій воєнних дій і щомиті готовий вступити в бій.

Саме такий образ почали відтворювати на папері учасники майстер-класу. Затишна й водночас піднесена атмосфера музейної зали, постійна увага й фахові настанови викладачки, яскраві барви фарб (про все необхідне приладдя для малювання потурбувався ОІСТ) сприяли настрою безтурботності та спокою, в який хоч і тимчасово змогли переміститися учасники. Серед них були діти з Бахмуту, молоді жінки з Краматорська, родина з Херсону, донеччани, які ще з 2014 року перебувають у Чорноморську.

Андрій з Бахмуту першим закінчив роботу й гордо позував зі своїм чудовим творінням.
евизначеності.

Три години з пензлями в руках промайнули як одна мить, й учасники з гордістю позували зі своїми чудовими творами. Малюнки чекають майбутньої виставки, а учасники ‒ нового заняття.
Задоволені посмішки дорослих, щасливі обличчя дітлахів й на завершення – повна зала військових, які прийшли на свій захід – таким було закінчення першого майстер-класу.


«Символічно, що після нас зайшли військові – вони надихатимуться енергією та силою Мамая», – зазначила мисткиня Стелла Мунтян.

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар