пʼятниця, 2 лютого 2024 р.

Історія, яку має почути світ: маріупольський щоденник Анжели Білодід


Історія Анжели Білодід, викладена в короткому, але разючому за силою і трагізмом щоденнику розпочинається передмовою, де маріупольчанка згадує: «Коли 19 грудня 2021 року біля драмтеатру впала головна новорічна ялинка міста, я гнала від себе погані думки...Ну що поганого може статися з цілим містом у XXІ столітті?».
Але сталося. З усією країною, кожною громадою, з кожним українцем.

Анжела Білодід разом з чоловіком змогла виїхати з обстрілюваного, холодного, майже
замерзлого без опалення, світла та води міста 16 березня 2022 року. Дорога до Одеси була довгою та виснажливою. Дуже-дуже поступово родина Анжели адаптувалася до іншого міста, іншої громади, нового оточення.

Команда ГО ОІСТ познайомилися з цією сильною й талановитою жінкою ще у 2022 році, під час реалізації першого проєкту: «ВПО в територіальних громадах: алгоритм успішної інтеграції», коли долучала до участі у творчих кластерах, до психологічного відновлення людей, які через російську агресію покинули свої домівки.

Ще в Маріуполі Анжела захопилася фотографією. Перша виставка її світлин відбулася в місті у 2012 році, а через п’ять років Анжела Білодід вже очолила міський народний фотоклуб «Берег». Тож серед найнеобхідніших речей, які похапцем збиралися під вибухи під час виїзду з Маріуполя опинився фотоапарат. І Анжела стала однією з найактивніших учасниць фотографічного кластеру, а також одеського міського клубу фотографів «Фотон-2».

Світлини, виконані Анжелою Білодід, постійно експонуються на виставках, що організовуються ОІСТ, а одне з фото, що увійшло до трійки найкращих на фотовернісажі в Чорноморську, отримало спеціальний приз – сертифікат від магазину фототехніки «Папарацці».

Анжела – також постійна учасниця образотворчого кластера, де за наставництва художниці Стелли Мунтян їй вдалося опанувати різні художні стилі та техніки. Образи козака Мамая, яскраві букети квітів, декоративні пейзажі із зображенням улюбленого Маріуполя й багато інших робіт Анжели Білодід прикрашають виставки і заходи, що організовує ОІСТ.

Заняття літературного кластера також не обійшлися без участі завзятої маріупольчанки, де вона стала дипломанткою літературного конкурсу «Подолання».

В одній із розмов Анжела поділилася, що хотіла би опублікувати власну книгу спогадів. З’ясувалося, що це не просто спогади – це щоденних перебування її родини в Маріуполі під час перших 20 днів війни.

З перших днів російської облоги портового міста Анжела почала вести короткий щоденник, заносячи до звичайного шкільного зошита найважливіші події і відчуття прожитих годин, днів, ночей – під постійними артилерійськими обстрілами та бомбардуванням російської армії.

Коли поступово в місті зникали світло, тепло, газ і вода ведення щоденника стало життєвою необхідністю – це хоч трошки рятувало від розпачі й депресії.

Остаточно впорядкувати свої записки із зошитів Анжела змогла лише через півтора року, коли хоч трохи вщухла туга за рідним містом й минулим життям.

Записи були сфотографовані й разом зі світлинами, зробленими в Маріуполі, увійшли до
фотоальбому. Намір донести до людей, передусім своїх рідних і близьких історію перебування в Маріуполі часів російської облоги був настільки сильним, що жінка власним коштом видала декілька примірників маріупольського щоденника.

Ідею зробити видання більш розповсюдженим підхопив керівник проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію» Андрій Крупник, який підтримав видання певної кількості екземплярів й головне – разом із командою проєкту сприяв презентації їх одеській громадськості.

В партнерській організації ГО ОІСТ – відділі соціокультурної діяльності Одеської обласної бібліотеки імені М. С. Грушевського відбулася зустріч з Анжелою Білодід.

Послухати її історію прийшли друзі, яких Анжела знайшла в Одесі, її колеги по міського фотографічному клубу «Фотон», де вона стала постійною учасницею, маріупольчани, одесити.

Майже дві години схвильованої, трагічної, відвертої, але щирої розповіді не залишили байдужими нікого з присутніх.


Було багато запитань, багато коментарів, присутні ділилися враженнями від почутого. Анжела Білодід подарувала примірник свого маріупольського щоденника бібліотеці й підписала книгу тим, хто її придбав.

Наступна презентація книги запланована в селищі Чорноморське, яке також є партнером ГО ОІСТ.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар