четвер, 28 вересня 2023 р.

З любов’ю до України!

24 серпня, День Незалежності України, громадяни держави справедливо вважають одним з її найбільш знакових свят.

Саме до цього дня командою проєкту було вирішено організувати виставку малюнків і фотографій, створених переселенцями як в Одесі, так і під час творчих майстер-класів, що проходили в Чорноморську.

Департамент культури Чорноморської міської ради підготував цілий комплекс урочистостей: святкове підняття національного прапора, привітання містян мером та представниками влади, концерти, виставки, зустрічі, святкового ярмарку.  
Фото

«В Україні триває війна, на цьому фоні головне державне свято – День Незалежності залишається робочим днем. Однак оскільки наша країна залишається суверенною та незалежною, українці відзначають цю дату на зло російським імперцям. У Чорноморську з цієї нагоди пройде кілька урочистих подій, тому підберіть для себе зручний час та обов'язково приєднайтесь» –зазначили місцеві посадовці.

Святкування традиційно розпочалося з підняття 23 серпня Державного прапора України, а безпосередньо в День Незалежності розгорнулася широкомасштабна концертно-виставкова програма.
Гармонічно влилися в загальний контекст святкування представники ОІСТ.

Виставка художніх робіт переселенців була ретельно підготовлена й оформлена Лідією Чалою та Галиною Білозерцевою.

Лідія Чала, маріупольчанка, активна учасниця фотографічного кластера, координувала й спрямовувала роботу з відбору фото, що надсилалися на конкурс. Попередньо було оголошено про участь в конкурсі на краще фото, яке могло б бути представлене на святковій виставці.

Напередодні пані Лідія розповсюдила інформацію (в приватних повідомленнях та в телеграм каналі, створеному для залучення творчих учасників до занять живописом й фотографією) про можливість долучитися до конкурсу.

В попередньому проєкті учасники фотокластеру напрацювали значний обсяг фоторобіт, встигли зробити цікаві фото й у нинішньому. Тож на розсуд чорноморців було відібрано багато яскравих, цікавих, змістовних світлин.

Одноголосно було вирішено всю виставку присвятити рідній країні й назвати «З любов’ю до України».

Охочих долучитися до конкурсу виявилося набагато більше, ніж передбачалося. Тому командою проєкту було придбано обладнання для оформлення фоторобіт на спеціально облаштованих стендах.

Напружена й кропітка праця протягом двох тижнів не минула даремно: на розсуд чорноморців
була широко представлена панорамна колекція робіт переселенців.

Одну з основних частин складали малюнки з зображенням козака Мамая, виставка яких так і називалася – «Козак Мамай – енергетичний символ Перемоги, як на першому майстер-класі влучно зазначила його викладачка Стелла Мунтян.

Найбільший фурор серед місцевих мешканців й гостей свята викликала виставка фотографій.

Ретельно продумані умови конкурсу, втілені учасниками проєкту, привели до закономірного результату: значна частина гостей свята охоче проводили час біля виставки фоторобіт, що мала назву «Ти моє серденько».

Майстерні світлини, на яких була зафіксована Україна – в усіх її проявах – від Заходу до Сходу, Півдня й Півночі, родинних будиночків й величних споруд, безмежного моря й широких річок, зелених лісів та широких ланів, дитячих посмішок й горю, спричиненому війною.

Поетичні читання «Шлях надії» подарували присутнім обнадійливі рядки про віру в майбутнє, нові можливості й неодмінно – Перемогу.

Гості свята охоче блукали серед розписної ярмарки, милувалися ляльками-мотанками, розписним посудом, етнічним одягом, смачною випічкою.

Апофеозом свята стало підбиття результатів конкурсу творчих робіт переселенців.

В конкурсі Мамаїв переміг Арсеній, хлопчик, який разом з мамою переїхав з Бахмуту і вже облаштувався в Чорноморську.

Призи для переможців команді проєкту надала партнерська організація – Міжнародний Комітет порятунку, за що їй висловлюється велика вдячність.


Всі з нетерпінням очікували оголошення переможців фотографічного конкурсу. 

Як і очікувалося, перемогла професійна фотографиня, переселенка з Харкова Олена Ксенофонтова. Роботи пані Олени відомі не лише в Одесі й Харкові, тож не дивно, що майстерність фахової майстрині була гідно оцінена.

Надзвичайно яскрава світлина Володимира Богатирьова, що зображує захід сонця над Одеським оперним театром, отримала друге місце.

Атмосферне тепле фото вікна, тонко й чуттєво підмічене Анжелою Білодід, посіло третє місце в конкурсі.
Призи переможниці й лауреатам, професійні та корисні, вдалося придбати за допомогою магазину «Папарацці».

Тож свято, до організації якого долучилося багато зацікавлених сторін, вдалося на славу.



Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Фото О. Ксенофонтової, Л.Чалої, І. Шатілової, А. Крупника
Текст О. Нагорнюк, А. Крупника

Немає коментарів:

Дописати коментар