пʼятниця, 19 квітня 2024 р.

Громадська участь – навчання через досвід

Різноманітні практики громадської участі в Україні активно запроваджуються особливо в останні роки. У громадах з’являлися електронні петиції, бюджети участі, консультації, громадські простори, організовуються наглядові ради в комунальних підприємствах, діють антикорупційні інструменти, громадський контроль та багато інших варіантів громадської участі, практики з прозорості роботи місцевих рад.

З початком повномасштабного вторгнення армії російської федерації в Україну Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» на території нашої держави були запроваджені певні обмеження конституційних прав і свобод громадян. В рамках дії Закону України «Про правовий режим воєнного стану» було частково обмежено взаємодію органів місцевого самоврядування із громадськістю.

Реалізація проєкту ОІСТ «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію» має на меті залучення внутрішньо переміщених осіб до громадського життя. Южненська громада Одеської області є однією з пілотних громад проєкту, тому саме тут відбувся семінар-тренінг «Інструменти громадської участі в умовах воєнного стану. Самоорганізація та взаємодопомога у діяльності ВПО».

Партнерська організація проєкту «Центр соціального партнерства» з міста Южного залучила до участі в семінарі зацікавлених переселенців, які обрали Южненську громаду місцем свого перебування.

На зустрічі з новими мешканцями Южненської громади були розглянуті важливі питання, що стосувалися детального знайомства з інструментами місцевої демократії та особливостями їх застосування в умовах воєнного стану.

Також організаторами зустрічі – керівником проєкту Андрієм Крупником та керівницею громадської організації Ларисою Шегидою – акцентувалася увага на формах взаємодії влади і громадськості, впливу громадськості на владу, самоорганізації та взаємодопомоги у територіальних громадах за участі ВПО.

Андрій Крупник детально розповів про органи самоорганізації населення (ОСН), що мають в Україні унікальний політико-правовий статус. «ОСН визнаються інститутами громадянського суспільства та однією з форм участі жителів у розв'язанні окремих питань місцевого значення. Водночас виявлено чимало недоліків і прогалини у правовому полі діяльності ОСН», – наголосив експерт. ВПО, якими опікується команда проєкту, мають гарний досвід знайомства з діяльністю цих органів, зокрема, під час зустрічей з лідерами самоорганізації міста Одеси на базі ОСНу "Чубаївка".

«Громадські об'єднання разом із органами самоорганізації населення (за умови доопрацювання правових актів у сфері їх створення та діяльності) можуть стати для внутрішніх переселенців центром об’єднання інтересів і певного вирішення власних проблем», – зазначили організатори зустрічі.



Жвавий інтерес в учасників зустрічі викликало питання про запровадження посади радника з питань ВПО при головах громад, що приймають внутрішніх переселенців. Учасники зустрічі обговорили проєкт відповідного Положення, в якому закріплено повноваження таких радників, і надали свої пропозиції.

Андрій Крупник також поділився цікавими кейсами реалізованих громадських ініціатив в інших громадах, чим неабияк змотивував присутніх спробувати власні сили у громадському житті.



І хоча загалом для внутрішніх переселенців наразі основними проблемами адаптації в нових громадах є робота та житло, участь у громадському житті та місцевих ініціативах може стати для них суттєвим засобом інтеграції та вирішення спільних проблем.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар