вівторок, 19 березня 2024 р.

«Вільна. Незалежна. Соборна»: виставка акварелей луганчанки

Робота образотворчого кластера в межах проєкту ОІСТ передбачає не лише проведення майстер-класів з викладачами, а й участь художників-аматорів у виставках та вернісажах.

До партнерської організації проєкту – Одеської обласної бібліотеки імені М. Грушевського звернулася Юлія ШАРАПОВА – переселенка з Луганщини ще з 2014 року. Пані Юлія з чоловіком змушені були покинути рідні місця й перебратися до Одеси. Життя в нашому місті складалося по-різному, незмінним було одне: жага до малювання.


«Мене надихає все прекрасне навколо мене. Коли я дивлюся на море, гори, птахів, тварин або

просто бачу тінь цікавої форми, одразу думаю, як буду їх малювати... Іноді мені здається, що акварель може замінити мені повітря, хоча це досить важкий, але все ж мій улюблений матеріал, який захоплює мене у процесі малювання своєю витонченістю та чарівністю процесу», – розповідає про себе й своє захоплення пані Юлія.

Наразі у творчості художниці два основні напрямки: природні та міські пейзажі. Серед пейзажів переважають зображення міст: улюбленого Луганська, Києва, Львова, Одеси, інших міст і містечок України.

Пейзажі – це прекрасні Карпати в будь-яку пору року, морське узбережжя – нинішнє, одеське й те, де колись гарно відпочивалося – Азовське море й кримські пляжі.


Пані Юлія розповідає, що особливою увагою та популярністю у шанувальників користуються саме карпатські пейзажі.

Зображенням міст всіх частин України – Півдня, Сходу, Півночі, Заходу, представлені на виставці, свідчить про єдність і соборність нашої держави.

Юлія ШАРАПОВА є учасницею багатьох виставок: міжнародної виставки IWS Poland 2023 року, Всеукраїнської виставки в Києві «Незламні квіти» 2023 року, виставки «Maisterium 2023» у Державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну в Києві.

Оригінали акварелей мисткині знаходяться у приватних колекціях США, Німеччини, Франції, Італії, Бельгії, Болгарії, Великобританії, України, Японії та Тайланду.

Виставка акварелей художниці відкрилася в одній із зал бібліотеки ім. М. Грушевського. Серед гостей вернісажу були не лише учасники образотворчого кластеру, а й ті з переселенців, хто відвідує літературні заняття та заняття з фотографії.

«На початку повномасштабного вторгнення росії всі були шоковані, пережили стрес, але
найголовніше – ми відчули необхідність об'єднатися заради перемоги. За ці два роки громадяни України здійснили неможливе, але перемогу ще довго доведеться здобувати. Й ми всі, хто не в окопах, не маємо морального права припиняти підтримку наших військових. 

Ми не маємо забувати, що наша соборність, наша єдність – це наша суперсила!!!» – зазначила художниця у своєму виступі на відкритті виставки.

Своїми враженнями від побаченого поділилися учасники вернісажу: викладачка образотворчого кластера Стелла МУНТЯН, керівник проєкту Андрій КРУПНИК, менеджерка проєкту Наталя НОВАК.

Особливий захват викликали роботи пані Юлії у жінок-переселенок. І цьому є цілком логічне й зрозуміле пояснення: у них схожі долі, схожі шляхи, схожі уподобання, мрії й надії.

Дуже гарний вірш прочитала Анжела БІЛОДІД зі своєї першої збірки «Я не поет»: про рідну
землю, єднання, віру та любов.

Професор кафедри психології та педагогіки Одеського державного університету внутрішніх
справ Ірина БУЖИНА зазначила, що художня творчість допомагає сьогодні людям пережити жахіття війни, зняти стрес, зберегти інтерес до життя та цінувати тих, хто поруч. Саме такі завдання вирішує діяльність образотворчого та фотографічного творчих кластерів, організованих ОІСТ для переселенців та одеситів.

Усі учасники відкриття виставки дійшли думки: такі заходи сприяють згуртуванню переселенців й жителів місцевих громад, підтримці та промоції творчості учасників кластерів.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар