пʼятниця, 12 січня 2024 р.

Спеціальні уроки, поради, методи: як удосконалюється майстерність фотографів

Згадуючи теплі осінні дні й роздрукувавши світлини для чергової виставки, розповідаємо про заняття фотографічного кластера.

На одному з навчань, організованих ГО ОІСТ за підтримки магазину фототехніки Paparazzi, учасники вчилися працювати з витримкою. 

Цього разу у фокус фотокамер потрапили як самі учасники фотошколи та перехожі, які знаходилися у русі, так і автівки й трамваї, що рухалися вздовж вулиці. Метою фото майстри визначили різко спіймати об’єкт у русі при різній витримці.

Майстриня пані Інга розповіла як покращити світлину, зробивши темне фото світлішим і як варіювати кольори, користуючись налаштуваннями фотокамери.

Фотографам-аматорам пояснили як користуватися спеціальними фільтрами, щоб не було відблисків на фото, рекомендували користуватися блендою, щоб захистити фотокамеру під час падіння або удару, а також штативом, який фіксує камеру й дозволяє втілити чимало задумів фотографа. 


Під час фотовправ частина групи навіть лягала на тротуар і фотографувала іншу частину групи, яка швидко рухалася навколо пані Інги, намагаючись створити ефект розмиття, потім учасники мінялися ролями. Цікавою була й практика фотографування у польоті мокрого тенісного м’яча із краплинками води.


На цьому занятті учасники надали для перевірки та рекомендацій свої домашні завдання.

Під час виконання другого домашнього завдання фотографи мали зробити три світлини, користуючись режимом витримки. На одному фото ‒ сфотографувати світлофор, на якому горять одночасно два світла, на другому ‒ міський пейзаж з треками від фар автівок шляхом тривалої витримки, а третя світлина мала відображати будь-який напис світлом. Тож учасники мали проявити усю свою творчу уяву. За найкраще виконання третього завдання пані Інга пообіцяла автору урок відео у подарунок.

Третє заняття проводилось в студії ZAVOD з професійними фотомоделями Інною та Дарією. Дівчата мали різний типаж: Інна – ефектна білявка, яскраво вдягнена у шкіряний топ, піджак та бордові штани. Дарія з довгим розкішним русявим волоссям навпаки була вдягнена типово для свого підліткового віку – кеди, чорні джинси та біла футболка.

Заняття у студії проходило бурхливо. На заваді не стали навіть постійні повітряні тривоги та
періодична відсутність світла ‒ власники студії запустили генератор та привітали усіх смачною кавою. Інтер’єр студії вражав своєю креативністю, зокрема на вході усіх чекала половина ванної, пофарбована у синій колір та перероблена у софу. Сама студія була у світлих білих кольорах, мала кілька приміщень та багато одягу для знімання.

Після короткої теоретичної частини групи поділилися навпіл та почали працювати з дівчатами-моделями, які впевнено позували для фотографів-початківців. Усі фотографії мали виконуватися у форматі RAW, в якому кожне фото можна якісно обробити. Кожен фотограф мав попрацювати зі студійним освітленням, обов’язково використовуючи лайт-бокси та контролер спалаху.

Використовуючи меблі, зокрема чорний шкіряний диван, високий білий стілець та велике дзеркало, кожному вдалося зробити цікаві, неординарні світлини, що заворожували погляд. Адже моделі змогли передати усю гаму емоцій гарної, ніжної, грайливої, тендітної, впевненої у собі жінки.

Усі учні настільки захопилися процесом, що весь час заняття непомітно сплинув, тож учасники неохоче покидали привітну фотостудію і з нетерпінням чекали наступного майстер-класу.

Фото: Г. Бєлозерцева, Л. Гордєєва, А. Крупник, Н. Новак, Л. Чала, І. Шатілова

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар