пʼятниця, 1 грудня 2023 р.

Нові інструменти для інтеграції ВПО у громади

Скоротити розрив між громадянським суспільством і владними інституціями допомагає активність та небайдужість громадян. Сприяння забезпеченню рівних і сприятливих можливостей для участі внутрішньо переміщених осіб в житті громад, що обрані ними для тимчасового чи постійного проживання – одне з головних завдань проєкту, що реалізує ГО «ОІСТ».

Маючи обмеження в застосуванні основних інструментів місцевої демократії, викликаних умовами воєнного стану, важливо використовувати ті з них, які можуть мати найбільше практичне застосування.

Тож експертно-методична, консультативна, навчальна підтримка щодо застосування певного інструментарію для інтеграції ВПО, запропонована фахівцями Міжнародного фонду «Відродження», була як ніколи на часі.

Команда проєкту їхала до столиці з метою повчитися нового, набратися позитивних вражень від спілкування з досвідченими та відомими представниками Фонду та колегами-активістами.

Команду проєкту на тренінгу представляли Алла Орлова, заступниця директора ГО «ОІСТ» і Наталія Новак, менеджерка проєкту. Від громадського сектору Одеси на навчання також прибула учасниця ГО «Змістом» Олена Хомут, що дозволило організаторам тренінгу вважати таку компанію «одеським десантом».

Тренінг проводився за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проєкту «Європейське Відродження України».

Напружене й динамічне, але водночас цікаве й пізнавальне навчання тривало протягом 7 та 8 листопада за наставництва досвідчених експертів Ради Європи ‒ Олексія Коваленка та Олесі Архипської, за що від команди проєкту – велика вдячність.

Метою навчання було здобуття рівня кваліфікації «Спеціаліст/ спеціалістка UChange: Країна» за темою «Інструментарій для інтеграції ВПО».

Громадський сектор України на тренінгу представляли різні області: Волинська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Київська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Херсонська, Черкаська та Чернігівська.

Київ зустрів гостей привітно, хоча відразу відчувалась нестача південного осіннього сонця та бездонного високого неба Одещини.

Під час тренінгу використовувалися методичні рекомендації та інструментарій Ради Європи «UChange з навчання основ громадської участі в ігровому форматі».

На початку тренінгу Олеся Архипська представила «цифровий портрет» учасників тренінгу, розділивши учасників на дві групи (аби представники з однієї області були в різних командах). У складі цих команд відбулася інтерактивна рольова моделююча гра «Громада – це ми!». За умовами гри у кожного учасника/учасниці була можливість стати мером або депутатом, приймати рішення від імені органів влади, комунікувати та спільно розв’язувати проблеми громади.

Слід зазначити, що всі «пройнялися» цією грою, завдяки якій відчули як важливо й відповідально бути виразником волі мешканців громади.

Діалоговий семінар був присвячений обговоренню сенсів і стандартів демократії в Україні та світі, ролі громадської участі та її механізмам, діяльності неурядових організацій у прийнятті владою якісних рішень в умовах війни та невизначеності. Теорія змінилась практикою, коли під час тематичного діалогу відбулося.

«Швидке занурення» в методику UChange через практичне використання її принципів.

Певну проблему, що існує у громаді, учасники вчилися розв’язувати під час практичного заняття ‒ Інтерактивної реаліті-гри UChange, де виконувалися вправи на моделювання. Визначивши проблему, навчалися її вирішувати спільними зусиллями, рухаючись по часовому колу: постановка проблеми, відповідальна особа, документ, що фіксує основні позиції, застосування інструмента громадської участі, отримання результату.

Під час діалогового семінару учасники використовували ігрове поле та його елементи: картки-підказки, інтерактиви, фішки й т.п. Організаторами були запропоновані різні варіанти проведення гри: навчальний, консультаційний, комбінований. Охоче опрацьовувалися шляхи прикладного використання реаліті-гри в ході реалізації власних проєктів щодо ВПО за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Інструменти громадської участі були запропоновані й під час вечірньої гри «НеМафія» – у колі вже знайомих колег та однодумців. В ігровій формі учасники намагалися подолати корупцію, яку поки що ніхто не подолав і яка залишається негативним супроводом розбудови держави та громадянського суспільства в Україні. Гра була емоційною і корисною й всі погодилися, що саме тут необхідно докладати багато зусиль.

Під час другого дня навчань закріплювалися отримані знання, навички та вміння. Особливо учасникам прийшовся до вподоби квест, де за допомогою QR-коду відшукувалися завдання щодо практичного застосування інструментів громадської участі, надавалися власні пропозиції, що оцінювалися всіма учасниками й в підсумку – аналізувалася їх ефективність.

Загалом тренінг виявився насиченим та корисним. «Інтерактивні практичні заняття в ігровому форматі – це саме ті інструменти, за допомогою якого найвдаліше передаються й засвоюються набуті знання», – погодилися з думкою «одеського десанту» інші учасники навчання.

Тепер час поділитися набутими знаннями з ВПО у громадах та використати їх на практиці. Шукаємо нові можливості для застосування інструментів громадської участі при реалізації нашого проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», а саме:
  •  при комунікації з органами влади;
  •  в роботі створюваної Ради з питань ВПО при районній держадміністрації;
  • при формуванні батьківських комітетів при закладах освіти із залученням представників ВПО;
  • для долучення ВПО до розв’язання проблем місцевого значення;
  • при діяльності ГО «Сприяння ВПО «Подолання».
Команда проєкту працює над пошуком системних рішень, спрямованих на те, щоб ВПО могли безперешкодно інтегруватися у громади Одещини, що їх приймають, та розв’язати свої нагальні проблеми. 

Алла Орлова, заступник директора ГО «ОІСТ»

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар