понеділок, 21 серпня 2023 р.

Налагоджуємо контакти, спільно розробляємо механізми підтримки ВПО у Чорноморській громаді

Протягом більше ніж півтора року значна частина українців вимушено змінила місця свого проживання. З боку громад, що приймають тих, хто шукає безпеки і порятунку, вкрай необхідне сприяння адаптації ВПО до життя у нових громадах.




За даними офіційної реєстрації, станом на середину серпня 2023 року в Чорноморську проживало більше 8 тисяч ВПО, у т.ч. майже 2 тисячі дітей.

Після забезпечення першочергових потреб людей – житла, необхідної побутової допомоги, фінансової підтримки виникає потреба підтримати активне використання різноманітних форм самоорганізації переселенців та місцевої демократії для налагодження їх ефективної взаємодії у громадах.

Тому використання таких інструментів місцевої демократії, як координаційні ради, місцеві ініціативи, громадські слухання, створення та діяльність громадських організацій у процесі адаптації та інтеграції ВПО набуває важливого значення, як і залучення переселенців до культурного життя у громадах.

Цілком природно, що в умовах війни не всі інструменти громадської участі є доступними, адже об'єктивно існують перепони для їх ефективного використання. Цьому заважають і такі суб'єктивні чинники, як недостатність діалогу між владою і громадянами, низький рівень громадянської освіти жителів, їх недостатня інформованість та пасивність.

Наприклад, дієвість механізму консультацій з громадськістю напряму залежить від волі органів місцевої влади, поінформованості громадян та їх бажання долучатися до процесу. Водночас громадяни можуть активно використовувати звернення, електронні петиції, створювати при органах влади консультативно-дорадчі органи. В усіх цих формах ВПО можуть брати безпосередню участь.

Тому одним із важливих завдань проєкту в Чорноморській громаді є налагодження співпраці з місцевими органами влади щодо активнішого застосування інструментів місцевої демократії.

З цією метою керівник проєкту Андрій Крупник зустрівся в Чорноморській міській раді з представниками її керівництва – заступниками міського голови, працівниками підрозділів соціальної політики та інвестиційної діяльності.

Маючи значний досвід практичного створення органів самоорганізації населення та інших форм
громадської участі, пан Андрій запропонував розвивати у громаді саме ті форми громадської активності ВПО, що вже ефективно випробувані на практиці.

«Залучення переселенців до активного суспільного життя у громаді можливе, передусім, через розкриття їх творчих здібностей, створення спільного творчого простору, що дозволяє ВПО та місцевим мешканцям краще познайомитись один з одним та разом сприяти розвитку громади. А опанування переселенцями інструментів громадської участі дозволяє їм ставати суб'єктами соціальної політики по відношенню до них самих», – наголосив експерт.

За згодою сторін було укладено та підписано Меморандум про співпрацю між Чорноморською міською радою та ОІСТ на принципах рівності прав та взаємовигідного партнерства. Ця співпраця передбачає:
  • проведення спільних акцій, досліджень і розробок;
  • надання організаційно-методичної, інформаційної та консультаційної допомоги при підготовці та реалізації проєктів, нормативно-правових, організаційно-розпорядчих, планових, методичних документів;
  • спільну розробку пропозицій для органів публічної. влади щодо удосконалення нормативно-правових та організаційних умов діяльності громади;
  • організацію спільних нарад, круглих столів, семінарів, публічних обговорень та інших заходів.
«Комунікація – важливий аспект соціальної інтеграції ВПО в життя громади», – вважають в Чорноморській міській раді. Для допомоги в її налагодженні у соціальній мережі Facebook була створена група «ВПО Одеського району» для оперативного інформування про події, пов'язані у т.ч. з життям ВПО.

Після обговорення та узгодження основних напрямів співробітництва відбулося знайомство з двома відомими й популярними культурними локаціями Чорноморська – Музеєм образотворчих мистецтв імені О. Білого та Центральною міською бібліотекою імені І. Рядченка.

Музей має колекцію, до якої належить більше 3 тисяч експонатів, кожен з яких є шедевром у сфері прикладного мистецтва. Ці рідкісні предмети вироблені на понад 30 заводах багатьох країн. Серед них є неперевершені твори ХVІІІ та XIX століть, а також сучасні вироби митців.

Звісно, після повномасштабного вторгнення основна колекція законсервована і знаходиться під охороною, а основна діяльність музею зосередилася в Арт-укритті. Це – сучасна виставкова зала з гарним освітленням й можливістю убезпечити відвідувачів під час тривоги. У залі відбуваються постійні виставки художників, працює студія «Вечірній малюнок», проходять святкові концерти, багато інших заходів.

Директорка музею Діана Ткаченко радо зустріла команду проєкту, допомогла у проведенні майстер-класу з живопису та окреслила можливу майбутню співпрацю.

Центральна міська бібліотека імені І. Рядченка міста Чорноморська – один з найпопулярніших
культурних закладів регіону. Серед напрямів роботи – безкоштовні комп'ютерні тренінги з людьми поважного віку, підготовчі заняття до школи з кваліфікованими педагогами, дитяча літня школа, виставки, огляди літератури, презентації нових книжок, зустрічі з авторами.

Під час екскурсії бібліотекою і розмови з директоркою Євгенією Лещенко та помічницею мера Чорноморська Юлією Пакуновою було обговорено можливість проведення авторських зустрічей та літературних майстер-класів в книгозбірні Чорноморська. Тим паче, що до бібліотеки приходить багато переселенців різного віку, й саме вони стали учасниками першого заняття з живопису за активної допомоги пані Євгенії.

Наразі триває підготовка до виставки творчих робіт переселенців, створених під час майстер-класів.

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Інституалізація процесів адаптації ВПО у громадах через місцеву демократію», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Немає коментарів:

Дописати коментар